Dyrektor ICZMP w „Pytaniu na Śniadanie”

Dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki, prof. Maciej Banach na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Monachium ogłosił wyniki badań prowadzonych pod jego kierunkiem.
W pierwszym sprawdzał, jak “zdrowa” dieta niskowęglowodanowa wpływa na długość życia. Okazało się, że długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g/dobę) stosowana przez długi okres (powyżej 6 lat) zwiększa o 32 proc. śmiertelność. W przypadku nowotworów ryzyko zgonu jest o 36 proc. większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru mózgu, wzrasta o 50 proc.
W drugim badaniu analizował relację między spożyciem nabiału a długością życia. I znów wnioski były nieoczywiste, bo okazało się, że sery sprzyjają dłuższemu życiu.

Wyniki zainteresowały światowe media.
Cytowały je:
Times
https://www.timeslive.co.za/sunday-times/lifestyle/health-and-sex/2018-08-28-low-carb-diets-increase-risk-of-early-death-cardiologists-told/https://www.timeslive.co.za/sunday-times/lifestyle/health-and-sex/2018-08-28-low-carb-diets-increase-risk-of-early-death-cardiologists-told/
Newsweek
https://www.newsweek.com/low-carb-diets-linked-higher-risk-death-1092946
Time
http://time.com/5381570/low-carb-diets-longevity/

Badania prof. Banacha zainteresowały również polskie media. Cytowały je m.in.
„Rzeczpospolita”
https://www.rp.pl/Zdrowie-/180909699-Diety-niskoweglowodanowe-nie-sa-bezpieczne.html

PAP
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C30814%2Cbadania-dieta-o-niskiej-zawartosci-weglowodanow-niekorzystna-dla-zdrowia

RMF
https://twojezdrowie.rmf24.pl/badz-fit/zdrowe-odzywianie/news-stosowanie-diety-niskoweglowodanowej-przez-dluzszy-czas-skra,nId,2626720#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Po serii publikacji, prof. Maciej Banach został zaproszony do programu „Pytanie na śniadanie” na antenie TVP2.
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/38921685/diety-o-niskiej-zawartosci-weglowodanow-skaracja-zycie