Dedykowana infolinia ds. szczepień przeciw COVID-19 realizowanych w punkcie szczepień! 42 271 12 55 | 42 271 18 50

Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki
w Łodzi
Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki
w Łodzi
Previous
Next

Zarezerwuj wizytę z domu.

Fundacja na Rzecz Rozwoju
Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki

Wyżywienie w szpitalu

7ij

Co będziesz jeść w szpitalu? Nawet jeśli jesteś weganką/weganinem dostaniesz posiłek. A co jeśli w porze obiadu będzie trzeba zrobić badanie? Zobaczcie informacje o wyżywieniu w ICZMP

Pacjentom hospitalizowanym w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki zapewniamy codzienne wyżywienie. Posiłki sa przygotowywane przez firmę Catermed i dowożone do Klinik w specjalnych termoportach, pozwalających zachować właściwą temperaturę.

Posiłki dostarczane są w godzinach:
Śniadanie 7.30-8.30
Obiad 12.30-13.30
Kolacja 17-18

30 specjalistycznych diet

Każdego dnia dla blisko 800 pacjentów przygotowywanych jest około 30 specjalistycznych diet. Dla najmłodszych (noworodków i niemowląt) przyrządzane są indywidualne, specjalistyczne mleczne mieszanki. Pacjentki i mali pacjenci otrzymują średnio 3-5 posiłków dziennie. W ICZMP każdy pacjent w zależności od zapotrzebowania kalorycznego bądź schorzenia ma odrębnie ustaloną dietę. Są diety m.in. niskotłuszczowe, niskosodowe, cukrzycowe, ubogoresztkowe, bogatobiałkowe, płynne, papkowate. Bierzemy pod uwagę względy zdrowotne, ale też wyznaniowe, czy kulturowe. Pacjentki w naszym szpitalu, jeżeli nie koliduje to z ich stanem zdrowia, mogą otrzymywać posiłki jarskie, wegetariańskie  czy wegańskie. Zdarzyło się, iż na wyraźną prośbę pacjentki podawaliśmy m.in. dietę koszerną.

Dietetyczki i jadłospis

Jadłospisy sporządzane są przez dietetyków firmy Catermed. Dietetyczki pracujące w ICZMP po otrzymaniu tzw. dekadówki tzn. planu diet na 10 dni wnoszą swoje uwagi i nanoszą ewentualne zmiany w jadłospisie dla pacjentów. Diety w szpitalu m.in. „dieta podstawowa” układana jest głównie z myślą o kobietach w ciąży i matkach karmiących. Jest dla nas niezwykle ważne, aby w przygotowywanych jadłospisach były uwzględniane produkty sezonowe.

Gdzie jemy?

Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych lub w stołówkach oddziałowych. Pacjentki, które w trakcie podawania posiłków przebywają poza salą (są na badaniach) maja możliwość skorzystania z kuchenek mikrofalowych. W Klinikach do dyspozycji pacjentek są aneksy kuchenne, wyposażone w czajnik elektryczny, kuchenkę mikrofalową, a także lodówkę, która jest przeznaczona do przechowywania żywności własnej pacjentów.

Nadzór nad m.in. organizacją pracy dietetyków pracujących w ICZMP i nad jakością dostarcznych przez Catermed posiłków należy do obowiązków Naczelnej Pielęgniarki ICZMP. W Instytucie prowadzona jest codzienna, systematyczna pod względem jakościowym i ilościowym kontrola. Sprzyja to zapewnieniu właściwego żywienia. Każdego miesiąca wysyłany jest raport do Catermedu z dokładnie wyszczególnionymi zastrzeżeniami.

Nadzór sanitarno-epidemilogiczny w kuchni i kuchenkach oddziałowych sprawuje Samodzielna Sekcja Higieny Szpitalnej. Kontrole prowadzone są cyklicznie.

W ICZMP istnieje możliwość skorzystania z porad dietetyka.

Przykładowe menu

Dieta podstawowa

  • śniadanie
    Pieczywo/masło/polędwica robiowa/dodatek warzywny/herbata
  • II śniadanie
    Chrupki kukurydziane
  • obiad
    Zupa grysikowa z zieleniną/ziemniaki/ryba panierowana/ sałatka z buraków i jabłek/kompot
  • podwieczorek
    ciasto
  • kolacja
    pieczywo/masło/ser topiony

Dieta cukrzycowa

  • śniadanie
    graham/masło/polędwica drobiowa/dodatek warzywny/herbata bez cukru
  • II śniadanie
    pieczywo/masło/jajko
  • obiad
    zupa grysikowa z zieleniną/ziemniaki/ryba gotowana/surówka z warzyw mieszanych/kompot bez cukru
  • podwieczorek
    jogurt naturalny
  • kolacja
    graham/szynka złocista/dodatek warzywny/herbata bez cukru
  • kolacja II
    graham/twarożek/masło/dodatek warzywny/herbata bez cukru

Udostępnij:

Facebook
Twitter

Spis Treści

Inne artykuły, które mogą Cię zainteresować: